back to top

Šta sve podrazumeva vođenje naloga na društvenim mrežama

Najčešće pitanje koje klijent izgovara nakon što mu kažete koja je cena vođenje naloga na društvenim mrežama (a pre nego što vam dozvoli da objasnite šta sve u nju ulazi) je: Šta to košta toliko, kada je internet/Fejsbuk besplatan?!

Odgovori na ova pitanja pomoći će da se iz pravog ugla sagleda šta sve obuhvata vođenje naloga na društvenim mrežama:

  • Da li će se koristiti već postojeće fotografije (klijent ih poseduje), ili je potrebno da ih obezbedi agencija?
  • Ko će obezbediti ilustracije, klijent ili agencija?
  • Ko pravi plan – kalendar objava (ko, kad, šta, gde objavljuje)
  • Ko je zadužen za objavljivanje statusa? Ko odgovara na pitanja korisnika?
  • Ko nadgleda stranicu – profil?
  • Ko će biti zadužen za pripremu i objavu oglasa (tekst, fotografija)?
šta sve podrazumeva vođenje naloga na društvenim mrežama
Za sve fotografije na vašoj stranici morate imati dozvolu autora

Vođenje naloga na društvenim mrežama, korisni savjeti

Fotografije i ilustracije

Za sve fotografije i ilustracije koje objavite na svojoj korporativnoj stranici – nalogu morate imati adekvatnu dozvolu autora. Dakle, suprotno uvreženom mišljenju, ne možete samo pretražiti Google i uzeti one koja vam odgovaraju, jer svaka fotografija i ilustracija ima svog autora kojem pripadaju određena prava na nju (osim ukoliko se istih odrekao).

Na svojim profilima slobodno i dalje objavljujte šta god želite, ali kada su firme u pitanju, ma koliko male ili velike bile, poštujte pravila i poštujte tuđ rad. Ni vama ne bi bilo pravo da neko koristi vaš proizvod/uslugu bez naknade, ukoliko mu to sami niste dozvolili, zar ne?

Da biste imali fotografije koje ćete objavljivati na svojoj Facebook stranici i drugim nalozima na društvenim mrežama potrebno je ili da angažujete fotografa koji će ih napraviti, ili da kupite neku sa tzv. stock prodavnica.

Jedno od rešenja je i da pretražite sajtove sa besplatnim fotografijama i pronađete odgovarajuće. Moje iskustvo je da ćete često morati da koristite sve tri opcije. Vaš proizvod, firmu, ljude u njoj neko mora fotografisati – to ćete teško naći već u ponudi, bilo na plaćenim bilo na besplatnim bazama fotografija, zar ne? Ponuda u besplatnim bazama je dobra za neke uopštene stvari, no videćete već i sami da se vrlo brzo sužava izbor odgovarajućih fotografija.

šta sve podrazumeva vođenje naloga na društvenim mrežama
Napravite kalendar objava da tačno znate kada se nešto objavljuje

Ilustracijama na internetu se uglavnom ne zna niti poreklo niti autor, i zbog toga je dobro imati svoje, urađene tako da prate vizuelni identitet vaše firme. Vi želite da one budu toliko dobre da ih ljudi sačuvaju na svojim računarima i dele dalje sa svojih profila – a s obzirom na to da će biti brendirane, da tako kažemo, uvek će se znati da je to objavila baš vaša firma – stranica. Ukoliko se ne služite programima za ilustracije i crtanje, najbolje bi bilo da to prepustite onima koji znaju.

Kalendar objava

Da li ćete sami praviti kalendar objava – plan šta će se i gde objavljivati narednog meseca – ili ćete to prepustiti agenciji još je jedna stavka koja utiče na cenu vođenja naloga na mrežama. Ukoliko želite na ovome da uštedite, možete se dogovoriti sa agencijom tako da npr. prva dva meseca oni prave kalendar, nakon toga vi (kako biste dobili prave primere šta i kako raditi) – a da oni samo pregledaju vaše predloge i daju sugestije. Ušteda neće biti značajna, ali vam rad na stranici može pomoći da bolje razumete društvene mreže.

Da li ćete vi objavljivati prema utvrđenom planu (ili neko od vaših zaposlenih), ili će to činiti zaposleni u agenciji? Hoće li vaši zaposleni proveravati i nadgledati mreže, ili će to biti zadatak unajmljene agencije? Prilikom donošenja ove odluke ne zaboravite da su i vaši zaposleni plaćeni za svoj rad, i da već imaju radne obaveze, te da im dodatne obaveze u vezi sa društvenim mrežama mogu predstavljati smetnju u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka.

Oglasi

Oglasi su plaćena promocija, i kao takvi zahtevaju još više rada nego obične objave na društvenim mrežama. Fizički ste ograničeni količinom prostora koju imate na raspolaganju za naslov i tekst oglasa, kao i veličinom fotografije – sve ono što želite reći mora biti rečeno sažeto i jasno, a pri tom, mora zainteresovati ljude da kliknu na oglas.

Kome ćete poveriti izradu oglasa? Hoćete li ih samostalno kreirati, ili će to činiti agencija umesto vas? Ko će plaćati oglase, vi direktno, ili će agencija imati budžet za njih. Na sve to morate misliti unapred.

Izvještaji i analiza podataka

Takođe, ne zaboravite i da je na kraju svakog meseca potrebno uraditi izveštaje i (još važnije) analizirati podatke, te na osnovu toga dati komentare i predloge kako da se komunikacija na društvenim mrežama još više poboljša.

Iz ovog teksta je, nadam se, jasno zašto vođenje naloga na društvenim mrežama nije samo piskaranje na Fejsbuku i kačenje slika, već ozbiljan, zahtevan posao koji traži dosta pripreme i rada. Bilo da se odlučite da unajmite agenciju da taj posao obavlja umesto vas, ili ćete to raditi vi (neko od vaših zaposlenih), važno je da znate šta on sve podrazumeva, i da nije dovoljno samo nekoliko puta na dan pogledati šta se dešava i objaviti šta bilo.

PREPORUKA: