back to top
MMA REZULTATI

MMA REZULTATI

MMA REZULTATI UŽIVO

mma rezultati uzivo
MMA REZULTATI UZIVO

Mješovite borilačke vještine

Mješovite borilačke vještine (engl.: Mixed Martial Arts; MMA), poznatiji i kao ultimate-fight, slobodna borba, Vale Tudo (portugalska riječ, znači sve vrijedi) i free-fight je borilački sport u kojem se za pobjedu nad protivnikom koristi kombinacija velike većine borilačkih disciplina. Organizacije mješovitih borilačkih vještina

Tri najveće organizacije

PRIDE Fighting Championships
Ultimate Fighting Championship
MFC M1

Postoje i manje organizacije

Bellator MMA
DREAM
Rizin
KSW (Konfrontacja Sztuk Walki)
NAAFS (North American Allied Fight Series)
Bodog Fight
Bushido
Cage Rage Championships
Cage Warriors
DEEP
Elite Xtreme Combat
Extreme Challenge
ICON
International Fight League
King of the Cage
Pancrase
Shooto
Sportfight
World Extreme Cagefighting
World Extreme Fighting
Xtreme Kage Kombat

mma rezultati uzivoMMA REZULTATI UZIVO
MMA REZULTATI

MMA REZULTATI I BORBA

Razlikuju se tri faze u kojima se borba može odvijati: borba na nogama, klinč i borba u parteru.

Svaka borba i runda počinju na nogama, te se u takvoj borbi najčešće koriste tehnike boksa, kickboksa te tajlandskog boksa. Ako se borba na nogama pretvori u borbu u klinču najčešće se koriste tehnike iz boksa i tajlandskog boksa za zadavanje udaraca.

Želi li borac prijeći u borbu u parteru najčešće koristi tehnike hrvanja, samba i juda. Iste tehnike borci koriste i u klinču, kada postoji neudaračka mogućnost dovršenja borbe, odnosno završetak borbe zahvatom.

Kada borba prijeđe u parter, najviše se koriste tehnike brazilskog jiu jitsua, te hrvanja, samba i juda. Mogući završetci borbe su prekidom ili bodovno.

Prekid borbe uzrokuju: nokaut, tehnički nokaut, odnosno protivnikova predaja nakon što je na njemu izvršena primjena poluge, gušenja, ili nekog od drugih hrvačkih ili džudaških zahvata koji prisiljavaju protivnika na odustajanje odnosno predaju.

Prekid može proglasiti i sudac, ocijeni li da hrvački ili judaški zahvat (poluga, gušenje) predugo traje, odnosno prijeti ozbiljna ugroza zdravlja i života protivniku.

mma rezultati

Također, protivnik može predati borbu neglede zahvaćenosti u polugu ili gušenje – može procijeniti da je iscrpljen, da se ne osjeća dobro i ne može nastaviti borbu, jer procjenjuje da bi nastavkom borbe ozbiljno doveo u opasnost svoje zdravlje i/ili život.

Postoji i mogućnost da protivnikov kut preda borbu, procijeni li da se borac precjenjuje u mogućnost izdržavanja borbe, a da mu pritom prijeti ozbiljno ozljeđivanje (jer situacija još nije takva da sudac mora proglasiti prekid).

Bodovni završetak je odlukom sudaca (jednoglasna ili podijeljena) ako borba ne završi prije kraja. Tada, se gleda, pored uspješno zadanih udaraca i izvršenih bacanja, i upućene udarce (neglede uspješnosti), odnosno pokušaje bacanja, gušenja i poluga, odnosno aktivnost u borbi.

Borba može završiti u statusu “nije održana” (no contest). Najčešći je to slučaj kada dođe do nenamjernog ozljeđivanja protivnika. Čest je to slučaj kada protivnik primi nehotični udarac u genitalije, a ta vrsta okončanja borbe se događa i kod pojedinih ozljeda glave (Cikatić u jednoj od svojih prvih borba u ovom športu), arkade (Emilianenko protiv Minotaura na Grand Prixu) i slično.

mma rezultati uzivoMMA REZULTATI UZIVO
MMA REZULTATI

MMA REZULTATI I BORBA

Pravila mješovitih borilačkih vještina se razlikuju od organizacije do organizacije i to je najveća prepreka da taj sport postane međunarodno priznat.

PRIDE FC PRAVILA

PRIDE-ova pravila ne dopuštaju udarce laktovima u glavu, udarce u zatiljak i udarce u “osjetljivu zonu”. Prva runda traje 10 minuta, a ostale 5 minuta s pauzama od po 2 minute.

UFC PRAVILA

UFC-ova pravila se razlikuju od PRIDE-ovih po tome što su udarci laktovima dopušteni, ali udarci nogom u glavu dok je protivnik na podu nisu dopušteni. Runde traju po 5 minuta s pauzama od 1 minute između rundi.

PREPORUKA