back to top
AMERIČKI NOGOMET REZULTATI

AMERIČKI NOGOMET REZULTATI

Američki nogomet rezultati uživo

Na našim prostorima čak i dan danas ima veoma malo ljudi koji znaju nešto o američkom fudbalu, a još manji broj gleda i aktivno prati ovaj popularni sport. Sigurno ste čuli za američki nogomet, ali i dalje ne znate u potpunosti šta je američki nogomet. Upravo zbog toga današnji tekst će vas naučiti i odgovoriti vam na pitanje šta je američkinogomet.

američki nogomet rezultatiAmerički nogomet rezultati i historija sporta

Američki nogomet u SAD – u bolje poznatiji kao football, je veoma popularan i veoma kompetitivan sport. Cilj igre je da se prenese lopta odnosno football sa jednog kraja terena na drugi.

Loptu može da prenese jedan igrač, ali također on loptu može da doda svom saigraču koji ima veći šansu da dođe do završne zone.

Mnogo je načina na koje se mogu ostvariti bodove kao primjer: prenošenje lopte preko gol linije donosi bodove, zatim bacanje lopte igraču koji je prešao gol liniju se također boduje, a šutanje lopte kroz vratinice gola je još jedna od načina ostvarivanja bodova.

Naravno pobjednikom se smatra onaj tim koji ima više bodova nakon isteka vremena utakmice.

Ako dođe do neriješenog rezultata onda se igraju produžetci kako bi se otkrio pobjednik utakmice. Američki nogomet je verzija ragbija koja je došla u SAD tačnije dobija na popularnosti krajem 19. stoljeća. Iako je prva profesionalna utakmica američkog fudbala odigrana davne 1895. godine popularnost oduvijek nije bila tu.

Sredina 20. stoljeća sa sobom donosi i ogromnu popularnost američkog fubala, amerikanci su jednostavno poludili i 1960. godine američki nogomet prestiže baseball u popularnosti.

Jedan od velikih razlog zašto je američki nogomet toliko popularan i dan danas je spremnost Nacionalne football lige (NFL) da se prilagodi promjenama i inovacijama koje nova vremena donose.

Pored profesionalne lige koja je ujedno i jedina na tom nivou, američki nogomet se igra i na univerzitetima kao i u srednjim školama. Amerikanci su implementirali sistem kao i u NBA – u, a to je da šalju skaute u srednje škole i na univerzitete i na taj način traže mlade nade za velike klubove.

Sistem se pokazao veoma korisnim i dosada je proizveo neke od najbolji igrača što je američki nogomet ikada vidio.

američki nogomet rezultati

AMERIČKI NOGOMET OSNOVNA PRAVILA

Svi timovi u NFL – u na raspolaganju imaju 54 igrača od koji se za jednu utakmicu može prijaviti 45, dok na terenu u jednom trenutku svaka ekipa može da ima po 11 igrača. Tim koji trenutno ima loptu smatra se onim koji napada i imaju cilj da trčanjem ili dodavanjem prenesu loptu što dublje u protivničku zonu.

Sigurno smatrate da je ovo besmisleno, da ako napadački tim konstano napada i ne gubi loptu onda je jednostavno dosadno, međutim ako napadački tim iz četiri pokušaja ne uspiju preči 10 jardi onda im se oduzima posjed lopte.

Protivnički tim ima zadatak da zaustavi napadački tim i na taj način ih natjera da izgube posjed lopte. Kada odbrambeni tim osvoji loptu uloge timova se mijenjaju.

Bilo kakav napredak u američkom fudbalu mjeri se u jardima, te zbog toga cilj napadačke ekipe je da osvoji što više jardi i na taj način se više približi protivničkoj end zoni.

Svi napadi počinjuj tako što se izvede snap, odnosno na početnoj liniji koja predstavlja mjesto prethodne akcije vođa glasno šifrirano najavljuje varijantu akcije koja će uslijediti.

Nakon ovog signala svi ostali igrači moraju se rasporediti na adekvatne pozicije kako bi izveli željenu akciju i na taj način osvojili što više jardi.

FIZIČKI ASPEKT AMERIČKOG NOGOMETA

Američki NOGOMET je veoma nasilan sport za koji vam trebaju velike fizičke predispozicije. Naime kao što smo naučili odbrana mora da zaustavi napada i zbog toga odbrana mora oboriti igrača koji trči s loptom, a udarac mora biti veoma jak kako bi ga oborio.

Iako je ovo veoma nasilan sport ipak ne govorio o sportu koji nema restrikcije i regulacija.

Odbrambeni igrači ne smiju rukom ili nogom nikada da udare protivničkog igrača koji nosi loptu. Također protivnički igrač se nikada ne smije vuči za kacigu ili da ga se obori vlastitom kacigom. Samim tim američki fudbal rezultati postaju neizvjesniji. Kazne za bilo kakvu vrstu prekomjernog nasila se veoma jako i oštro kažnjavaju tako da je ovih incidenata vrlo malo.

Iako se kroz historiju učinilo mnogo toga da se spriječe i ograniče povrede sportaša jednostavno zbog same prirode sporta to nije moguće.

Pored samih ozlijeda tu su još i mnogi problemi sa dopingom koji se sve teže i teže kontroliše. Naravno zbog ovog pate i sami američki fudbal rezultati koji postaju neizvjesniji.

Često se pitamo zašto američki fudbal nije popularan na našim prostorima, a odgovor na ovo pitanje je jednostavan to je kultura. Kultura amerikanaca u odnosu na cijeli svijet je veoma drugačija i sportovi kao što su američki fudbal i baseball jednostavno ne mogu nikako uspjeti na našim prostorima.

Pored samog kulturološkog aspekta tu je još i financijski aspekt, zato što mnoge države u Europi nemaju dovoljno prostora i novca kako bi napravili fudbalske terene za američki nogomet koji su ogromni.

Škole u Europi i na našim prostorima nemaju dovoljno prostora i novca da naprave fudbalske terene koji će biti dom mladićima i mladim nadama koji mogu postati zvijezde.

američki nogomet rezultati

AMERIČKI NOGOMET REZULTATI UŽIVO NFL

Nacionalna liga američkog nogometa (NFL) je najveća i najpopularnija profesionalna liga tog sporta na svijetu. Liga je kao takva formirana 1920. godine, a 1922. godine je uzela ime NFL (National Football League).

Najveću popularnost je liga stekla 60-tih kad se NFL spojio sa dotadašnjom konkurentskom ligom AFL (American Footbal League).

Američki nogomet rezultati i divizije

Trenutno u NFL-u postoje 32 momčadi podijeljene u dvije konferencije: američku konferenciju američkog nogometa (American Football Conference – AFC) i nacionalnu konferenciju američkog nogometa (National Football Conference – NFC).

Svaka konferencija je podijeljena na 4 divizije, gdje u svakoj diviziji igraju po 4 momčadi.

Divizije su: Istočna, Zapadna, Sjeverna i Južna, iako divizije ne predstavljaju sam geografski položaj timova, već su momčadi posložene prema rivalstvima.

Tokom regularne sezone, svaka momčad igra 16 utakmica u razdoblju od 17 sedmica, i to od septembra pa do januara. Na kraju regularne sezone, 6 najboljih momčadi iz svake konferencije ulazi u doigravanje (playoff).

Dvije najbolje momčadi iz svake konferencije igraju na kraju doigravanja veliko finale američkog nogometa poznato kao Super Bowl, koje se svake godine početkom februara održava na unaprijed određenom stadionu i jedan je od najgledanijih sportskih događaja na svijetu.

Sedam dana kasnije najbolji igrači NFL-a iz jedne i druge konferencije nalaze se na utakmici “svih zvijezda” (All Stars utakmica) pod imenom Pro Bowl, koja se svake godine održava na Havajima.

Struktura sezone

Predsezona

Početkom augusta pa do početka septembra NFL timovi igraju po 4 prijateljske utakmice međusobno.

Te utakmice nisu gledane koliko utakmice regularne sezone, ali su se pokazale jako korisnima kako bi treneri bez opterećenja isprobali mlade igrače, formacije i akcije, te kako bi bolje pripremljeni ušli u regularnu sezonu.

Regularna Sezona

U regularnoj sezoni svaki tim igra 16 utakmica kroz period od 17 sedmica. Tradiocionalno se utakmice igraju svako nedjeljno popodne (u 19 sati po našem vremenu), sa iznimkom da se jedna utakmica igra u nedjelju navečer, a druga u ponedjeljak navečer (monday night football).

Zadnje tri sedmice u regularnoj sezoni utakmice se igraju i subotom.

Formula po kojoj se takmiče klubovi u NFL-u tokom regularne sezone: Svaki tim igra protiv svakog tima u njegovoj diviziji po dva puta: jednom kod kuće i jednom u gostima (6 utakmica).

Svaki tim igra po jednu utakmicu protiv 4 tima iz drugih divizija u njegovoj konferenciji po trogodišnjem rotirajućem principu: dvije utakmice kod kuće, i dvije vani (4 utakmice).

Svaki tim igra po jednu utakmicu protiv 4 tima iz drugih divizija u drugoj konferenciji po četverogodišnjem rotirajućem principu: dvije utakmice kod kuće, i dvije vani (4 utakmice).

Svaki tim igra dvije utakmice protiv dva tima u njegovoj konferenciji ovisno o dosadašnjim rezultatima sezone: jednu utakmicu kod kuće i jednu vani.

Ova formula se pokazala vrlo korisnom jer se njome čuvaju stara rivalstva dok se u isto vrijeme stvaraju i nova.

američki nogomet rezultati

Doigravanje (playoffs)

Poslije odigranih 17 sedmica regularne sezone 6 najboljih timova iz svake konferencije ulazi u playoff po ovom principu:

iz svake konferencije 4 prvaka divizije (timovi koji su imali najbolji omjer pobjeda i poraza unutar svoje divizije), dodatna dva tima iz svake konferencije koja su uz 4 prvaka divizije imala najbolji omjer pobjeda i poraza.

Nadalje, prva dva tima (prvi i drugi seed) u svakoj konferenciji imaju jedan vikend slobodan dok za to vrijeme treći i šesti, odnosno četvrti i peti seed igraju po jednu eliminacijsku utakmicu u prvoj rundi doigravanja (Wild Card).

Slijedeće utakmice se igraju između pobjednika Wild Carda i timova koji su čekali (prvi ili drugi seed).

Protivnici ovise o plasiranju, uvijek bolje plasirani tim igra protiv lošije plasiranog tima, i uvijek se igra kod kuće bolje plasiranog tima.

Poslije tih utakmica ostaju u svakoj konferenciji po dva tima koji igraju međusobno finale konferencije, a pobjednici konferencija igraju Super Bowl na prije utvrđenom mijestu.

američki nogomet rezultati

Američki nogomet rezultati Draft

Kako bi NFL-u pristupili novi igrači sa koledža oni moraju doći na draft. Moglo bi se reći da je draft regrutacija novih mladih snaga u ligu, a održava se svake godine tokom dva dana u aprilu i u njemu učestvuju svi timovi NFL-a.

Tim koji je prošlu sezonu imao najgori učinak u ligi ima pravo na prvi izbor na draftu, tj. može birati najbolje rangiranog mladog igrača.

Igrače potom biraju i drugi timovi redom od najslabijeg do najačeg iz prošle sezone i kada su svi timovi odabrali svojega igrača počinju iznova od najslabijega tima, i tako 7 puta.

Pa na kraju svaki tim izabere po 7 igrača. Prije samog drafta pozicije na draftu timovi mogu uzimati u obzir i kod tranzicija igrača. Nadamo se da će vam naši američki fudbal rezultati pomoći da pobjedite kladionicu.