back to top

Najbolji i najzdraviji položaji za spavanje – jedan posebno izbegavajte

Gotovo da ne postoji osoba na ovom svetu koja u nekom trenutku svog života nije osetila bol i ukočenost u predelu vrata.

Prema procenama relevantnih zdravstvenih instituta, u svetu svakoga trenutka između 15 i 20 odsto populacije oseća neku vrstu nelagodnosti i bola u vratu i leđima.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije upravo su bolovi u leđima i vratu na listi najčešćih povreda, upala i oboljenja mišića i kostiju, zajedno sa artritisom i koštanim prelomima.

Ukočenost bilo kog dela tela onemogućava nas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a čovek obično tek nakon bola shvati koliko sopstveno zdravlje olako shvata ne pokazujući zahvalnost u danima kada nema nikakvih zdravstvenih problema.

Bol u vratu obično nestane nakon par dana, ali u čak 50 odsto slučajeva on može prerasti u hroničan problem.

Ljudi bol u vratu najčešće osećaju nakon spavanja na neodgovarajućoj podlozi, naročito jastuku koji ne prati anatomiju kičme, ali i nakon prespavane noći u neprirodnom položaju.

Dva najbolja položaja za spavanje kada imate bolove u vratu

Kvalitetan san je u ogromnoj meri povezan sa položajem tela u kojem osoba spava. Ukoliko su se bolovi u vratu već pojavili, preporučuje se spavanje na boku ili leđima jer su ova dva položaja manje stresna za razliku od spavanja na stomaku.

Ovi položaji preporučuju se i u danima bez bolova, a ukoliko postoje muke da se promene loše navike budite uvereni da će sa vremenom doći potvrda blagodeti ovakve promene i da će san ponovo postati prijatno iskustvo bez straha od jutarnjih muka.

Ukoliko ste nemirni tokom noći i imate naviku da se pomerate u snu, možda je spavanje sa dodatnim jastucima rešenje koje može pomoći da se i dalje osećate udobno.

Spavanje na leđima

Spavanje na leđima je korisno kako bi se održale prirodne krivine naše kičme. Kada spavate na leđima, slobodno možete koristiti tanji jastuk nego kada biste spavali na boku jer glava treba da bude samo malo podignuta, tek toliko da bude pod istim uglom kao kada stojite.

Jastuci od memorijske pene mogu pomoći kao podrška za glavu i vrat, ali ukoliko hrčete pri spavanju na leđima, možda ćete zbog mira u kući razmisliti o tome da ipak spavate na boku.

Spavanje na boku

Spavanje na boku se obično preporučuju kao najbolje i najzdravije. Pritom, preporuka je i da se koristi viši jastuk kako bi glava i vrat bili neutralni, zajedno sa ispravljenom bradom.

Kako biste izbegli potencijalni disbalans savet je da se tokom noći osoba okreće sa jedne na drugu stranu, a verovali ili ne i ovo se može uspešno utrenirati i uvežbati, sudeći prema objavljenom istraživanju sa Klivlend Klinike.

Izbegavajte spavanje na stomaku

Izbegavajte spavanje na stomaku ukoliko ih već imate ili ne želite da osetite bolove u vratu.

Kada zaspite na stomaku, glava obično satima ostane u jednom položaju, prilično neprirodnom, što izaziva višak stresa i opterećenja u predelu vrata.