back to top

Šta je osmrtnica?

Osmrtnica je obavijest o smrti neke osobe.

To je kratak prikaz života nekoga ko je umro, obično sa fotografijom i kratkom biografijom.

Osmrtnice se pišu kako o poznatim, tako i o običnim ljudima. Osmrtnice se također nazivaju obavijesti o smrti, čitulje, umrlice, smrtovnice i posmrtnice.

Sada je uobičajena praksa širom svijeta da se osmrtnice objavljuje u novinama ili na internetu kako bi se javnost obavijestila o nečijoj smrti i pružila informacija o njihovom životu. Osmrtnica može biti objavljena u časopisu ili drugoj publikaciji.

U nekim slučajevima, osmrtnicu mogu napisati članovi porodice koji žele odati počast uspomene na voljenu osobu dijeleći priče i slike iz svog života s drugima.

Zašto objaviti osmrtnice

Osmrtnice su zvanična objava smrti osobe. Često uključuje podatke o preminulima, kao što su njihove godine, datum i mjesto rođenja, datum i mjesto smrti, bračni status, zanimanje i imena supružnika i djece. Osmrtnica također može uključivati informacije o pogrebnim aranžmanima.

Ovo može uključivati detalje kao što su naziv groblja i greblja gdje će biti sahranjeni ili pokopani, vrijeme i datum službe ili komemoracije na kojoj se prijatelji mogu okupiti kako bi izrazili saučešće onima koji žale.

U nekim slučajevima osmrtnica se objavljuje kako bi se prikupile donacije za dobrotvorne organizacije umjesto cvijeća. Tako da možete na ovaj način učiniti dvostruko dobro djelo.

šta je osmrtnica?
Šta je osmrtnica?

Kako napisati osmrtnicu

Osmrtnica je kratka biografska skica pojedinca koja se objavljuje u novinama ili na internetu. Svrha osmrtnice je da pruži informacije o životu preminule osobe i da pokaže kako je on ili ona utjecao na druge.

Prvi korak u pisanju osmrtnice je da saznate ko će je objaviti. Ako pišete za novine, onda ćete morati da ih kontaktirate i saznate njihove specifične zahtjeve.

Na primjer, neke novine možda ne dozvoljavaju više od 500 riječi sa fotografijama, dok druge mogu zahtijevati najmanje 500 riječi bez fotografija.

Ako pišete za svoju web stranicu ili blog, onda nema ograničenja u pogledu broja riječi ili dozvoljenog broja fotografija. Međutim, to također znači da neće biti urednika koji provjeravaju vaš sadržaj.

najbolji načini za objavljivanje osmrtnica

Postoji mnogo načina da objavite smrtovnice na internetu. Najbolji način da objavite osmrtnicu na internetu je da pronađete pogrebno preduzeće ili web stranice popit eumrli.com koje nudi uslugu online publikacija. 

Ove usluge će vam omogućiti da napravite memorijalnu web stranicu za vašu voljenu osobu i objavite njihove osmrtnice, obavijesti o smrti, pa čak i programe sahrane.

Bilo da želite da objavite osmrtnicu ili obavijest o smrti voljene osobe, postoji mnogo načina na koje to možete učiniti. Možete ili odvojiti vrijeme u svom danu da ga napišete rukom ili koristite online uslugu koja će ga automatski kreirati za vas. 

Najbolji način je obično ona metoda koja je vama lično najlakša.