back to top

Idealni poslovni saradnik

Koje osobine treba da ima vaš idealni poslovni saradnik? Danas je teže nego ikad naći dobre poslovne saradnike na našim prostorima.

Koliko god nekima primamljivo izgledala, zamisao da je za razvoj preduzeća ili poslovne ideje odgovorna isključivo jedna osoba teško da je izvodljiva u praksi. Osim što bi podrazumevala natčovečanski napor i ogromnu količinu pritiska i stresa, potpuna samostalnost u svetu preduzetništva praktično je nezamisliva ukoliko iole planirate da proširite svoj biznis.

Zato je odluka za angažovanjem pouzdanog poslovnog saradnika jedna od onih koja će vam nesumnjivo takav poduhvat olakšati. Odabir osobe od poverenja svakako nije lak, i od vas će zahtevati da pažljivo procenite njene sposobnosti pre no što joj i zvanično poželite dobrodošlicu u svoj tim.

Iako će vaši kriterijumi najpre zavisiti od delatnosti kojom se bavite, postoje i neke univerzalne osobine na koje bi trebalo da obratite pažnju ukoliko ste u potrazi za idealnim saradnikom.

idealni poslovni saradnik
Vaš idealni poslovni saradnik treba imati ovih 6 osobina

Kooperativnost nasuprot pasivnosti

Jedna od ključnih stvari koja određuje kvalitet poslovne saradnje jeste kako se sa tom osobom slažete.

Ako se uzme u obzir da ćete sa njom provoditi veći deo svog (radnog) vremena i biti u neprekidnom kontaktu, verovatno ni sami ne biste želeli da to bude neko u čijoj blizini se ne osećate prijatno.

Iako možda nećete deliti slične karakterne osobine, ono što je važno jeste da vas povezuju slične poslovne ambicije i odnos prema radu.

To, ipak, ne znači da vaš saradnik treba u svemu da se bespogovorno slaže sa vama. Mnogi su skloni da takvu vrstu pasivnosti protumače kao kooperativnost, iako između ove dve osobine postoje značajne razlike.

Pasivni saradnici najčešće će izbegavati da iskažu svoje mišljenje, što može biti odraz nesigurnosti ili straha od greške.

S druge strane, oni koji su istinski svesni značaja timskog rada i spremnosti na saradnju, neće se ustručavati da i pored fleksibilnosti i sposobnosti prilagođavanja, čvrsto stanu iza svojih stavova.

Relevantno radno iskustvo

Iako prethodno ostvareni poslovni rezultati i postignuća ne predstavljaju nužno garanciju budućeg uspeha, određeno iskustvo svakako je poželjno ukoliko želite da još nekome prepustite deo odgovornosti oko vođenja preduzeća.

Zato će osoba koja je već imala prilike da bude deo osnivačkog tima – za razliku od nekoga bez sličnog iskustva – biti pripremljenija i svesnija izazova koje sa sobom nosi ozbiljno poslovno partnerstvo.

Komplementarne veštine i znanja

Model poslovanja koji se oslanja na princip „jedan stvara – drugi prodaje“ pokazao se kao pun pogodak u slučaju velikog broja novoosnovanih preduzeća. Zato bi vaš idealni saradnik mogao biti i neko čije su veštine i iskustva potpuno drugačiji od vaših.

Na primer, ukoliko je znanje iz oblasti finansija vaš glavni adut, možda ćete poželeti da angažujete osobu koja ima veće iskustvo iz neke druge oblasti – na primer, marketinga ili odnosa sa javnošću.

Na taj način biste dobili saradnika koji će znati kako da na pravi način predstavi vaš biznis potencijalnim klijentima, dok biste istovremeno bili pošteđeni pritiska i stresa izazvanog potrebom za funkcionisanjem „na sto strana“.

idealni poslovni saradnik
Vaš idealni poslovni saradnik je osoba od poverenja

Široka mreža poslovnih kontakata

Održavanje i proširivanje mreže poslovnih kontakata će vam bez sumnje omogućiti da i u ranim fazama preduzetničke karijere ostvarite prednosti prilikom proširivanja svog poslovanja.

Zbog toga je korisno da se udružite sa nekim ko je takvu mrežu kontakata već uspeo da izgradi.

Osim što time dobijate mogućnost da se povežete sa još većim brojem potencijalnih kolega, tuđa iskustva će vam biti od neprocenjivog značaja i ukoliko počnete da se suočavate sa brojnim nedoumicama koje prate razvoj biznisa.

Spremnost na ulaganje vremena

Svako ko je imao iskustva sa osnivanjem i razvojem sopstvenog preduzeća, zna da takav proces zahteva vreme. Pojam fiksnog radnog vremena u preduzetništvu praktično ne postoji, što znači da vaš idealni saradnik mora razumeti koliko je za održavanje biznisa presudna količina uloženog vremena.

Zato je važno da pored sebe imate osobu koja će biti spremna da izdvoji svoje vreme zarad ostvarivanja zajedničkih poslovnih ciljeva. U suprotnom, teško da će i eventualno iskustvo ili odgovarajuće veštine koje poseduje biti dovoljne za ostvarivanje kvalitetne saradnje.

Istinsko zalaganje za zajedničku ideju

Što se ove stavke tiče, nema mnogo dileme – ukoliko vaš potencijalni poslovni partner ne poseduje odlučnost i želju da doprinese idejama i vrednostima za koje se i sami zalažete, malo je verovatno da će takva saradnja biti uspešna.

Prema tome, potrudite se da dobro procenite da li delite zajedničku rešenost da istrajete u poduhvatu koji želite da započnete.

Ovo je jedna od osobina koju je možda i najteže kod nekoga prepoznati, ali će se svakako pokazati kao presudna – pogotovo u trenucima kada se suočite sa ozbiljnijim preprekama i poteškoćama.

Najbolji način da unapred pokušate da izbegnete potencijalne nesuglasice jeste da potpuno otvoreno iznesete svoje ideje, planove i očekivanja, i pri tome ne izostavite nijedan važan detalj vezan za ciljeve kojima stremite.

idealni poslovni saradnik
Idealan poslovni saradnik je timski igrač

Odgovornost i poverenje

U svetu preduzetništva ćete se kad-tad suočti i sa nekim manje prijatnim iskustvima, poput konstantne neizvesnosti, propusta koji vas mogu skupo koštati ili posledica pogrešnih procena.

U takvim slučajevima, neko ko će, osim vas, biti spreman da preduzme odgovarajuće poteze ili s vremena na vreme donese i ne baš prijatne odluke, bez sumnje će vam predstavljati ogromnu podršku.

Stoga, pre no što odlučite da još nekome prepustite ulogu vođenja biznisa, razmislite najpre o tome šta i sami očekujete od osobe kojoj biste poverili takvu odgovornost.

Iako je određene nesuglasice ili sukobe mišljenja ponekad nemoguće izbeći, i njih ćete lakše prevazići ukoliko znate da kraj sebe imate odgovornog i pouzdanog saradnika.

PREPORUKA